skip to Main Content

RASPRESENTATION

Berger des Pyrénées [bɜʀʒe’de piʀene’] är en medelstor vallhund som har sitt ursprung i den franska delen av Pyrenéerna. Det finns två varianter av rasen: Berger des Pyrénées à poil long (pyreneisk vallhund, långhårig) och Berger des Pyrénées à face rase (pyreneisk vallhund, korthårig). Rasen är fortfarande ovanlig utanför sitt hemland och av de två varianterna är face rasen den mest ovanliga, även i Frankrike. Första Bergern kom till Sverige 1985 och fram till 2021 har ca 700 poil long och ca 300 face rase registrerats.

Rashistorik

Rasens historia är mycket osäker. En teori är att rasen tillsammans med andra raggiga små vallhundar har utvecklats från de vallhundar asiatiska folkstammar förde med sig när de för ca 3000 år sedan invandrade till Europa. De hade också med sig de stora herdehundarna som användes till vakt och försvar mot rovdjur och annat hotande. Herdehunden som vakat vid Bergerns sida är Pyrenéerhunden.

Under en lång tidsperiod förblev Bergern i sin naturliga miljö. Det var en hund för det dagliga arbetet, varken mer eller mindre. Det är först under första världskriget som Bergern började visa upp sig utanför Pyrenéerna. Den användes då av den franska armén som rapport-, sök- och räddningshund.

På grund av isoleringen mellan de olika dalarna i Pyrenéerna så utvecklade varje dal sin egen typ av Berger.

Typerna lever kvar än idag och kan ge många överraskningar i avelsarbetet, och det är också anledningen till att rasen är så heterogen. Det stora antalet typer gjorde det också svårt för rasen att bli godkänd och det är först 1926 som FCI godkände rasen.

Genom århundradena har folket i Pyrenéerna livnärt sig på fårskötsel och till sin hjälp har de haft sin Berger. Rasen har formats av bergen och det är en ras som är framtagen för att klara av mycket tuffa förhållanden och avlad för att valla och vakta tjugofyra timmar om dygnet.

En Berger des Pyrénées är en kroppsvallare och går gärna nära fåren. En Berger har lätt att anpassa sig till flertalet situationer genom att använda olika arbetssätt och genom att visa prov på stort initiativtagande. För att uppväga sin litenhet används skallet och även tänderna i situationer där det krävs. Än idag kan man finna vallande Bergers uppe i Pyrenéerna.

Utseende

Berger des Pyrénées à poil long

Pälsen hos poil long ska vara lång eller halvlång och till strukturen ett mellanting mellan getragg och fårull. Över kors och lår är pälsen ofta rikligare och ulligare och kan hos vissa individer bilda cadenetter och matelotter, dvs. snören och plattor. I ansiktet ger pälsen ett intryck av att vara tillbakablåst av vinden.

Helhetsintrycket ska vara lätt och aldrig lågställt eller tungt. Kroppen är rektangulär med en lätt benstomme. Huvudet ska i sin helhet vara triangelformat. Öronen ska vara tämligen små, rörliga och bäras tippade. Halsen ska vara relativt lång och väl ansatt i skulderpartiet. I kort trav bärs huvudet något högt och övergår i en förlängning av rygglinjen, framför allt i snabb trav. Bakbenen kan vara försedda med enkla eller dubbla sporrar, där det sistnämnda föredras. Svansen är lågt ansatt och svansspetsen ska vara uppåtböjd men får inte höjas mycket över rygglinjen. Medfödd stubbsvans förekommer. I länder där kupering är tillåten kuperas vanligtvis svans och öron. Bergern rör sig med ett relativt kort steg, men rörelserna ska vara lätta, flytande och marknära och utgå från skulderpartiet.

Berger des Pyrénées à face rase

Face rasen har på huvudet kort och slät päls. På kroppen ska pälsen vara halvlång eller kortare och på benens framsida är pälsen kort medan baksidan är försedd med fana.

Utöver pälsen skiljer den sig på några till punkter från en poil long. Den har ett något längre nosparti, den är mer högställd och kvadratiskt byggd, den har mer öppna vinklar och ett kortare steg.

 

Storlek

Poil long

Poil long, hanar: 42-48 cm
Poil long, tikar: 40-46 cm
Hos i övrigt helt rastypiska individer
tolereras en avvikelse på +/- 2 cm.

Face rase

Face rase, hanar: 40-54 cm
Face rase, tikar: 40-52 cm

Vikten är omkring 8-15 kg.

Hälsa och skötsel

Berger des Pyrénées är en förhållandevis frisk och tålig ras.

Höftledsdysplasi (hd) förekommer och i enlighet med rasklubbens avelsrekommendationer krävs officiell hd-status för avelsdjur. För att i avelsarbetet kunna minska frekvensen av hd är det önskvärt att alla Bergers röntgas. För aktuell statistik gällande hd se SKK:s avelsdata.

Pälsvården på en Berger, även en poil long, är enkel och kräver oftast inte många genomborstningar per år. En Berger kräver heller inte trimning eller klippning.

Färger

Godkända färger är fawn i alla nyanser, med eller utan svarta strån, grått i alla nyanser, harlekin (dvs. blå och svartspräcklig), brindle och svart.

TEMPERAMENT

En Berger har en speciell och unik karaktär. Det är en oerhört aktiv, alert, outtröttlig och intensiv hund. Den verkligen utstrålar energi, okynne och livsglädje. Ingenting går en Berger förbi och den vill gärna ha kontroll på hela sin omgivning. Den är snabb i reaktionerna och ständigt redo att svara på minsta retning. Vaktinstinkten hos rasen är stor och Bergern talar gärna om när något händer. Bergern är mycket lättlärd och formbar och har en väldigt stark flockkänsla, men är samtidigt även egensinnig, initiativrik och listig. Att äga en Berger kan ibland vara en utmaning att försöka ligga steget före.

Bergern är i grunden en misstänksam hund och kan vara reserverad mot främmande, både människor och hundar. Därför kräver den social- och miljöträning redan från tidig ålder, och många gånger måste man lägga ner extra tid på framför allt hanteringsträning.

Som den vallhund Bergern är så har den behov av aktivering. En Berger vill vara delaktig i familjens aktiviteter och vill känna sig nyttig. Med glädje och entusiasm ställer den upp på all form av träning, om det så är lydnad, agility, freestyle, spårarbete eller vallning m.m., ivrig över att få vara till lags. Rasen har ett behov av motionering och att få springa fritt.

En Berger är en ras för den som har det lilla extra intresset och för den som är villig att lägga ner tid på sin hund. En Berger kräver sin ägare, men ger man den det den behöver och vill ha så ger den tillbaka tusenfalt och blir en idealisk partner för ett aktivt liv. CBPs slogan ”Alltid på G – Berger des Pyrénées” överensstämmer verkligen med hur en Berger är. Med ett spjuveraktigt energiknippe till Berger i huset blir livet aldrig tråkigt!

Back To Top
Sök